Hogyan öltözz fel az első randira?

első randi öltözet

Az első randin a megjelenés, outfit kiválasztása az egyik kulcskérdés, fontos, ugyanakkor rendkívül nehéz döntés. Mit is kellene viselned egy ilyen fontos eseményen? Erre a remek kérdésre számtalan választ lehet adni, és ne aggódj, a döntés sokkal könnyebb, mint azt elképzeled!

A mai világban már nincs igazából rossz öltözet egy első randira. Minden a helytől és a személytől függ. Vannak hagyományosabb megoldások, amelyek megállják a helyüket szinte minden helyzetben, és vannak egyedibb outfitek. A legfontosabb, hogy tudd mi a program, és azt tartsd szem előtt, hiszen öltönyben menni egy túrázós első randira nem csak öltözék szempontjából lesz kényelmetlen. Szerencséd van, hiszen legtöbb esetben a férfinak illik kezdeményezni az első randit, és az ő feladata a program kitalálása is, ezért valószínűleg pontosan tudod, mi vár rád.

Kávé-randi

Manapság talán a legelterjedtebb elsőrandi-forma egy közös kávézás. Ilyenkor nagy valószínűséggel napközben tértek be egy nem kifejezetten elegáns helyre, és ha jól alakul a dolog, akkor lehet, hogy még utána továbbmentek. (Fontos, hogy legyen terved ilyen esetre, hova hívod meg: sétálni? Moziba? Esetleg egy romantikus hajókázásra a Dunán?) Ilyenkor a lényeg a viszonylag elegáns, de mégis laza megjelenés.

Nyilván nincs szükséged rá, hogy minden figyelmet magadra vonj az alkalomhoz nem illő túlságosan extravagáns öltözeteddel, de hasonló hatást az alulöltözöttségeddel sem akarhatsz elérni. Meg kell találnod az egyensúlyt, hogy lezser, de mégis elegáns megjelenést biztosíts. Egy ing egy V-nyakú pulóverrel párosítva remek választás lehet. A lezserebb megjelenés érdekében a dresszing helyett talán a legombolható galléros ing jobb választás. Nadrágnak a farmer helyett érdemes inkább a chino-vonal felé fordulnod, mert ez egy picit elegánsabbá teszi az egész öltözéked.

Évszaktól függően lábbelinek választhatsz csónakcipőt, papucscipőt, esetleg derbyt vagy csizmát, de figyelj rá, hogy meglegyen a kellő összehatás. Amiről pedig semmiképpen ne feledkezz meg, az az öv és az óra. Mindkettő elengedhetetlen kiegészítő, amelyből az egyik komolyságot, a másik pontosságot sugall.

Elmenni egy italra

Ha egy esti iszogatásra kerül a sor, akkor előhozhatod a „rosszfiús” kinézetet. Itt már nem az elegancia diktál, sokkal inkább a vagányság. Előkerülhet a bőrdzseki, a csizma, illetve nyugodtan vehetsz fel farmert. A titok nyitja, hogy érdemesebb a sötét árnyalatok felé húzni, ami kihangsúlyozza a férfiasságot, és misztikusabbá tesz.

A tökéletes megjelenés titka, hogy a lehető legkevesebb ruhadarabból próbálod meg kihozni a lehető legtöbbet. Itt az egyszerű, de jól variálható és minőségi ruhadarabok együttese lesz a barátod; a dzseki alá melegebb időben elég egy póló, esetleg egy legombolt ing. A vagány megjelenés mellé, vagy inkább ellenére alap az udvarias és kedves attitűd, ami ellensúlyozza a kinézetet, gyakorlatilag létrehozva ezzel a tökéletes férfit, aki kívül macsó, de belül egy úriember.

Ha nagyon meleg az este, akkor is érdemes magaddal vinned a dzsekit – ha másért nem, azért, hogy felajánlhasd a hölgynek…

Múzeum vagy kulturális esemény

Amennyiben kifinomultabb eseményre invitálod meg partnered, úgy az öltözéknek is tükröznie kell ezt. Egy múzeumba, színházba nem lehet csak úgy akármiben elmenni, szükség lesz a tényleg elegáns ruhadarabokra. Természetesen itt sem kell még frakkot ölteni, de azért nem árt, ha már tisztában vagy a különböző ruhadarabok funkcióival.

Be kell vetni a zakókat is. Itt még nem feltétlenül teljes öltönyről beszélünk, mert az talán túl sok lenne. A sportzakó remek játékos, segít kihangsúlyozni a felsőtestet és megemelni a vállakat, miközben felveheted elegánsabb inggel és nadrággal, vagy akár galléros pólóval és farmerrel is – a helyszíntől függően.

Ha az ing mellett döntesz, fontos, hogy rendes ing legyen, ne vászon vagy legombolható galléros, mert ezek informálisabb darabok. Itt jobb az egyszerű, hagyományosabb alkalmi ing. A díszzsebkendő elsőre túlzásnak tűnhet, de valójában fontos funkciója van, kihangsúlyozza a felsőtestet, és egyfajta fűszerezésként elegánsabbá teszi a megjelenést. Mellékesen, ha a színházban a hölgy elérzékenyülne, akkor ez gálásan át lehet nyújtani, ami egészen biztosan felejthetetlen élmény lesz.

A sportzakó mellé, ahogy fentebb is írtuk, anyagától és eseménytől függően választhatsz farmert vagy egyéb nadrágtípust is, érdemes a sötétebb árnyalatok felé húzni. Ha zakó anyaga nagyon elüt a nadrágétól az viszont nem feltétlenül előnyös, így érdemes lehet inkább chinora vagy gyapjúnadrágra váltanod.

A lábbeli esetében az elegánsabbakat ajánljuk, ami időjárástól függően lehet alkalmi csizma, chelsea, derby, papucscipő, csónakcipő; széles a választék, csak mindenképpen figyelj az összképre.

Piknik-randi

Ha már úgyis közeleg a nyár, nyűgözd le a hölgyet egy piknikkel, amihez te viszed a harapnivalót! Egy piknik a mai napig is remekül megállja a helyét, mint romantikus esemény, ráadásul a gasztro-tudásodat is felvonultathatod. Melegebb idő esetén nyugodtan lezserebbre veheted a figurát.

Maradhatsz az ingeknél, ha olyan típus vagy, de itt inkább pont a kevésbé hivatalos legombolható galléros, esetleg vászoningekre lesz szükséged. Anyag tekintetében egyértelműen a vászon a legjobb választás, mert ez szellőzik a legjobban, illetve egészen laza megjelenést biztosít. A rövidujjú ingeket felejtsd el, mert azok sehogy sem állnak igazán jól a férfiakon. Ha rövidujjú ruhadarabra vágysz, akkor két lehetőséged van: vegyél fel egy golfpólót vagy hajtsd fel az hosszú ujjú inget. Ez utóbbi remekül kiemeli az alkart, izmosabbnak, férfiasabbnak láttat, és kifejezetten népszerű a hölgyek körében.

Fontos szabály még az ingujjal kapcsolatban, hogy a nadrág hossza szabja meg, hogyan viselheted. Ha hosszúnadrágot viselsz, akkor felhajtva és felhajtatlanul is megállja a helyét az ing, de ha rövidnadrágot viselsz, akkor mindenképpen hajtsd fel az ujját!

Cipőnek ebben az esetben a csónakcipő, papucscipő javasolt, esetleg még valamiféle elegánsabb tornacipő. Ha rövidnadrágot veszel, kombináld titokzoknival, amely megvédi a cipődet az izzadtságtól, viszont egyáltalán nem, vagy csak minimálisan látszik.

Vacsora

Természetesen, ha első randiról van szó, akkor a vacsora nem maradhat el. Ha elegáns helyre mentek, akkor ezt az öltözékednek is tükröznie kell. Előfordulhat, hogy olyan helyre kerültök, ahol még az öltöny sem túlzás, de persze ez abszolút helyfüggő.

Ha semmiképpen sem szeretnél se alul-, se túlöltözni, akkor érdemes elővenni a blézereket. Az ing esetében itt a hagyományos alkalmi ingekhez tanácsos ragaszkodni, amelyek remekül kiegészítik, de nem vonnak magukra túl sok figyelmet. A blézer ráadásul egy fokkal hivatalosabb is, mint egy sportzakó.

Ehhez a kombinációhoz elengedhetetlen lesz egy jó minőségű gyapjúnadrág. Itt az egész öltözet mindössze az különbözteti meg egy öltönytől, hogy a felső és alsó részek nem ugyanabból az anyagból készültek, de érdemes törekedni rá, hogy úgy tűnjön, mintha. Ha van egy teljes öltönyöd, akkor azt mindig egyben használd. Ha külön nadrágod és zakód van, akkor azt próbáld mindig a lehető legjobban párosítani.

Cipőnek itt abszolút az elegáns oxford, brogoues, esetleg alkalmi csizma kerülhet szóba.

Reméljük, a fenti összefoglaló segített sikeresen megtaláltni a neked való öltözetet, és esetleg a randira is adott pár tippet. Sok sikert kívánunk!

fotó: unsplash.com