Első benyomás szerepe a társkeresésben

első benyomás szerepe a társkeresésben

Az első benyomásnak az élet szinte minden területén fontos szerepe van, a társkeresésben különösen. Mi alapján alakítjuk ki az első benyomást, mi az első benyomás pszichológiája, és hogyan fordíthatod az előnyödre?

Az első benyomás kialakulása

Általában azt hisszük, hogy az emberek fizikai megjelenése, testbeszéde, viselkedése az illető jellemvonásait tükrözik, ezért az első benyomásunkat az emberek kinézete és tettei alapján alakítjuk ki. Ha ránézel ezekre a képekre, csak egy arckép alapján lesz egy elképzelésed, hogy az adott ember milyen is lehet, pedig sosem találkoztál vele, semmit nem tudsz róla.

első benyomás emberek

Éppen ezért fontos, hogy az online társkeresés esetében az első benyomást már a profilképeddel és az adatlapoddal is befolyásolod, hiszen a leendő randipartnered az adatlapoddal találkozik először, és az ott látottak alapján fog egy képet kialakítani rólad, ami nagyban befolyásolja a továbbiakat.

Amit még fontos tudni, hogy az emberek úgy gondolkodnak, hogy  „ami szép, az jó”, tehát akinek szép a fogsora, az biztos okos is. Ez persze teljesen alaptalan, mert nincs összefüggés a fogsor és az intelligencia között,  de ez bizonyított tény, hogy a szép kislányok több figyelmet kapnak az oviban, a szép embereket sikeresebbnek gondolják, magasabb fizetést kapnak. Ez nagyon igazságtalan, de ez a valóság.

Az első benyomást az arckifejezés, szemkontaktus, testbeszéd is befolyásolják.  Szimpatikusabbnak találjuk azokat, akik a testükkel felénk fordulnak, a szemünkbe néznek vagy bólogatnak, amikor beszélünk. Azokat, akik gyakran alakítanak ki szemkontaktust jellemzően becsületesnek, egyenesnek, barátságosnak, rokonszenvesnek tartjuk.

Ami még befolyásolja az első benyomást, az a másik személy viselkedése. A másik viselkedéséhez egyéb dolgokat, tulajdonságokat társítunk, például aki szereti a focit az biztos szereti a sört, aki önkéntes munkát vállal szabadidejében az biztos gondoskodó. Így egy randi helyszín választásából is von le következtetéseket a másik.

Az első benyomást a környezet is befolyásolja, például egészen más üzenete van, ha valaki egy üzleti megbeszélésre megy öltönyben, vagy ha a bowlingozáshoz a haverokkal választja a zakót és nyakkendőt.

A másiknak a személyisége is befolyásolja, hogy milyen első benyomást alakít ki rólad, mert az ő személyiségétől függ, hogy mik azok amiket észre vesz, befogad belőled. Biztos veled is volt olyan, hogy találkoztatok valakivel, akit Te szimpatikusnak találtál, de a barátod meg nem.

Hány másodperc alatt alakul ki az első benyomás?

Arról, hogy hány másodperc alatt alakul ki az első benyomás, több elmélet is létezik a fél másodperctől a húsz másodpercig mindenfél teória van, egy biztos, hogy elég gyorsan. Végülis a tinderen a felhasználók a másodperc töredéke alatt döntést hoznak arról, hogy valakit szimpatikusnak jelölnek vagy sem, a rapid randi szervezők is azt mondják, hogy azért jó módszer a rapid randi a társkereséshez, mert 7 perc beszélgetés alatt kialakul egy olyan első benyomás a másikról, ami a későbbieken már nem változik. Én ezzel nem értek egyet, mert biztos veled is volt már olyan, hogy valakiről az idő előrehaladtával megváltozott a véleményed, tehát megváltoztatható az első benyomással kialakított kép, de az tény, hogy nem könnyen.

Az első benyomás pszichológiája

Az első benyomás pszichológiájának egyik tényezője a holdudvar hatás. Ez azt jelenti, hogy egyetlen pozitív vagy negatív tulajdonság alapján a személy többi tulajdonságára következtünk, és azokat valósnak véljük, anélkül hogy reálisan ismernénk őt. Például ha valaki helyesírási hibát vét az adatlapján, akkor biztos műveletlen, ha késik a randiról akkor biztos késős vagy megbízhatatlan.

A másik dolog pedig az önmagát beteljesítő jóslat. Ha határozott elképzeléssel közelítünk valaki felé, akkor az elképzelésünk valóra is válik. Például ha úgy mész egy randira, hogy a másik biztos unalmas lesz, akkor a másiknak azoknak a mozzanataira fogsz figyelni, amik beleillenek az elvárásodba. Például ha elmesél egy nem túl izgalmas történetet, akkor konstatálod magadban, hogy tessék, mondtam én hogy unalmas, de ha elmesél két izgalmas sztorit, az fel se fog tűnni. Illetve ilyenkor akár még a viselkedéseddel is alakíthatod úgy a randit, hogy a másik unalmasnak tűnjön.

Részben emiatt nehéz az első benyomást felülírni, mert ha mondjuk késtél az első randiról, a másik a következő randira már úgy fog érkezni, hogy na biztos megint késni fog. Ha újra késel, akkor beigazolódik az elvárása, viszont ha nem késel, mivel ez ellentétes az ő elvárásával, lehet ez fel se fog tűnni neki.

Az első benyomás szerepe a társkeresésben

A sikeres társkereséshez fontos, hogy minél jobb első benyomást alakíts ki magadról, mert ahogy az előbbiekben leírtam az emberek az első benyomás alapján ítélik meg az egész személyiségedet, még akkor is, ha az nem valós kép. Azt nem lehet elvárni, hogy a másik ismerjen meg rendesen, és ne dőljön be az első benyomás hatásának, mert ezek teljesen automatikus, tudattalan gondolatok. Tehát a legtöbb amit tehetsz, hogy igyekszel minél jobb első benyomást kelteni.

Ilyenkor szoktak jönni olyan kifogások, hogy én nem akarok hazudni, magamat akarom adni, nem akarok szerepet játszani, azt akarom, hogy magamért szeressenek, fogadjanak el és társaik. Nem kell hazudni, és másnak kiadni magadat, de mindenkinek van jobb és kevésbé jó formája. A saját lehetőségeiden belül igyekezz a legtöbbet kihozni magadból. A lenti képen Mila Kunis jó és kevésbé jó formája látható, Te melyikkel találkoznál szívesebben?

Nyílván egy-egy vörösszőnyeges fellépés előtt egy egész stáb dolgozik azon, hogy ő így nézzen ki, nem jelenti azt, hogy neked is így kell kinézned az első randin, ezt a képet csak példának szerettem volna mutatni, hogy mennyire máshogy tud ugyanaz az ember kinézni.

Valaki egy ilyen kérdést tett fel, hogy mennyivel jobb, ha az ötödik randin derül ki hogy böfögök, mintha az elsőn? Annyival jobb, hogy ha az első randin böfögsz, a másiknak csak ez fog megmaradni, hogy ez egy böfögős ember, nem akarok vele többet találkozni. Ha az ötödik randin derül ki, akkor meg lehet azt fogja mondani, hogy igaz, hogy böfög, de olyan kedves, barátságos ember, mert addigra már megismeri néhány jó tulajdonságodat is. Ha belegondolsz minden barátodnak, családtagodnak van valami idegesítő szokása, de elfogadod, mert szereted őket. Ha már kialakul egyfajta kötődés a másik iránt, elnézőbbek leszünk a negatív tulajdonságai iránt. De az első randin ilyen kötődés még nincsen.

Szóval amit tenni tudsz, hogy ha online társkereséssel próbálkozol, hogy megnézed milyen kép van rólad feltöltve, miket írtál az adatlapodra, és kijavítod, hogy a lehető legjobb benyomást keltse.

Az első randin meg igyekezz magadhoz mérten jól kinézni, figyelj az öltözködésre, de ez nem jelenti azt, hogy öltönyt vagy magassarkút kéne felvenni, ha sosem szoktad hordani. Figyelj az ápoltságra, ne legyen zsíros a hajad, vagy koszos a körmöd, a fogak ápoltságának is fontos szerepe van. A Mónika showra ma már mindenki csak úgy emlékszik, hogy ott volt a sok fogatlan ember, ez maradt meg leginkább az embereknek, ez is mutatja a fogak ápoltságának fontosságát. Egy amerikai kutatás szerint a felnőttek 96% -a úgy véli, hogy egy vonzó mosoly teszi az embert vonzóbbá az ellenkező neműek tagjaival szemben, szóval adott esetben érdemes a fogakat rendbe tenni, akár egy fogfehérítés is sokat tud javítani az első benyomáson.

Légy pontos az első randin, vagy ha késel, akkor értesítsd a másikat.

És az utolsó dolog amit még tehetsz, hogy megpróbálod a másikat nem az első benyomás alapján megítélni, elítélni.