Az első éttermi randi élménye

éttermi randi

Egy első randevú mindig izgalmas. Legyen szó egy teljesen ismeretlenről vagy valakiről, akivel “csupán” új szintre kívánjátok emelni kapcsolatotokat, talán nincs is ember, aki ne lenne legalább egy kicsit ideges az első randi előtt.

Bár az ötletek tárháza szinte végtelen, sokan választják az alkalomra programként a közös vacsorát/ebédet egy étteremben. És ugyan mondhatják mások, hogy ez túlzottan sablonos, a partner nem fogja látni az igyekezetet, igenis ki lehet állni amellett, hogy ez pontosan az a randi program, ami az első találkozáshoz kell.

Összegyűjtöttük, miért is mondhatjuk ezt, illetve hoztunk néhány tippet is arra vonatkozóan, hogyan válassz éttermet, hogy sikeres legyen a randevú.

A jól kiválasztott étterem szinte mindenről gondoskodik

  • A hangulat

Bár reméljük, sikerült előre tisztázni, hogy az adott találkozó egy randevú – néha nem árt ezt máshogy is hangsúlyozni. Nincs is erre jobb első lépés, mint a megfelelő hangulatú vendéglátóhely.

Ha egy igazi romantikus környezetet szeretnél, válassz például bisztrót! Alapvető tulajdonságai közé tartozik a meghitt, romantikus légkör, így még egy-két apró lépéssel még véletlenül sem lesznek kétségesek a szándékaid.

Ezen felül a megfelelő hangulat azonban máshoz is hozzájárul. Egyrészt, az étteremválasztás mutatja a partnerednek, hogy fektettél megfelelő mennyiségű energiát és időt a randevú megtervezésébe, vagyis nem veszed félvállról a dolgot. Másrészt, a hangulathoz hozzátartozik például a zene is. Ha éppen megfelelő hangosságú a zene, kellemesen lehet mellette beszélgetni – míg a túl hangos “aláfestés” csak azt fogja elérni, hogy mindketten frusztráltá váltok, ha nem halljátok egymást, ez pedig könnyen megpecsételheti a randiról (és egymásról) kialakított utólagos véleményeteket is.

randevú este

 

  • Az étel

Ha étterembe mentek, a jó étel elengedhetetlen. Ez talán magyarázatra sem szorul. Persze gondolhatunk arra, hogy egy nem megfelelő fogás aztán beszélgetési témával szolgálhat, de őszintén kívánjuk, inkább pozitív élményeitek legyenek.

Ezen felül azonban van még egy funkciója az ételnek. A jó étel összehozza az embereket. A jó ételt a vendég élvezi, megjegyzi, kellemes emlékekkel köti össze. Éppen ezért ha maguk az elfogyasztott fogások megfelelőek, nagyobb esélyekkel indul a randi is a sikeresség irányába.

 

  • A kiszolgálás

Végül, de nem utolsó sorban, említésre méltó az a tény, hogy egy étteremben a vendéget kiszolgálják. Bár napjainkban már nem ritkaság az étterembe járás, jobban belegondolva még mindig van benne valami különleges, előkelő érzés. Az, hogy az embert kitüntetett figyelemmel tiszteli meg valaki, hogy elé teszi az ételt, hogy az egyéb szabályok betartásával megtiszteli – ad egy plusz réteget a randevúhoz, még akkor is, ha a partneredet nem Te személyesen szolgálod ki.

És ha már szabályok: ugyan tény, hogy egyre kevesebben vannak tisztában a pontos éttermi etikettel, azok, akik ismerik a szabályokat, sokszor kifejezetten kritikusan figyelnek minden mozdulatot. Ez közel sem rosszindulat, pont a különlegesség miatt várja el az ember ilyenkor, hogy tartsák be az etikettet: megfelelő oldalról töltsék ki az italt, jó irányból szolgáljon fel a pincér, megfelelő sorrendben legyen kiosztva az étlap. Mindezek apróságnak tűnhetnek, – és talán valóban azok is, ennek eldöntését mindenkinek magára bízzuk – azonban ahogyan azt említettük, sokaknak kifejezetten kritikus pontok.

 

Hogyan válassz tehát?

Íme, mit tarts szem előtt, ha első randevúhoz választasz éttermet:

  • Legyen megfelelő az étterem stílusa!

Lehetőség szerint ne válassz hamburgerezőt, gyorséttermet vagy egyéb olyan helyet, ami talán túlzottan is laza, “komolytalan”. (Persze kivétel lehet, ha ebben közösen egyeztek meg, mert kifejezetten ezt az irányt szeretnétek járni megismerkedésetek során.)

  • Legyen megfelelő a hangulat!

A stílustól kicsivel különbözik a hangulat, hiszen ez már magába foglalja a zenét, a dekorációt, az ételek milyenségét is. Ha a romantikus vonalat követnéd, figyelj, hogy a zene ne legyen túl hangos, meghitt és barátságos legyen a légkör!

  • Legyen megfelelő az étel!

Erről röviden lesz még szó a következőkben, de egyelőre mindenképp figyelj arra, hogy az étel minőségi, finom legyen. Jobb egy sikeres vacsoráról beszélgetni, mint arról, mi volt a legrettenetesebb része az estének.

  • Legyen megfelelő a kiszolgálás!

Bár ez természetesen pincér függő, semmiképp nem akarsz olyan helyet választani, ahol hírhedten goromba a felszolgáló személyzet, a fent már említett okokból.

éttermi kiszolgálás

És akkor hogyan is válassz:

  • Vedd figyelembe mindkettőtök igényeit!

Ez egyrészt jelenti a különleges diéta követését (pl. vegetáriánus, gluténmentes, laktózmentes), hiszen igen kellemetlen, ha az egyikőtök nem tud szíve szerint választani az étlapról. Másrészt azonban azt is jelenti, hogy ha tisztában vagy a másik ízlésével, ez is lehet kiindulópont. Találj olyan éttermet, amelynek konyhája, az általa képviselt irányvonal vagy kultúra mindkettőtöknek tetszik – vagy legalábbis érdekel!

  • Válaszd a legjobbat!

Egy első randin (és remélhetőleg a kapcsolat egészében) ne akarjatok kevesebbet adni egymásnak, mint a legjobb! Ez nem jelenti azt, hogy máris a legdrágább helyekre kell rohanni és asztalfoglalásért imádkozni. Vedd figyelembe az ár-érték arányokat, tudakozz más forrásokból! A lényeg, hogy ne elégedj meg alacsonyabb minőséggel csak azért, mert az egyszerűbb!

  • Végül pedig, az előző gondolatmenetet folytatva: tudakozz!

Olvass online értékeléseket, kérdezd meg az ismerőseidet, nézd meg a szakmai véleményeket. Tökéletes kiindulópont lehet például a legújabb Michelin guide, amelyen szerepel többek között a Hoppá! Bistro is. Ez a Budapest belvárosi étterem a francia-magyar fúziós konyha egyik legkiválóbb képviselője, számos szakmai és vendég elismerés “birtokosa”. Ezek alapján tehát tökéletes választás lehet első randira, hiszen ennyi ember biztosan nem tévedhet!

Ezek lennének tehát a mi indokaink és tippjeink az első randevús étteremválasztás kapcsán. Reméljük, sikerült segítséget nyújtanunk és valamivel magabiztosabban vágysz majd bele a következő első találkozódba – vagy akár a sokadikba! Sok sikert kívánunk!