Mit jelent a csók a fagyöngy alatt?

csók karácsonyi fagyöngy alatt

Hollywoodi karácsonyi filmekben gyakran láthatunk olyan jeleneteket, hogy mikor a főszereplők, akikről tudni lehet, hogy vonzódnak egymáshoz, meglátnak egy felakasztott fagyöngyöt, egyből úgy érzik, hogy meg kell csókolniuk egymást, pedig korábban ezt nem merték megtenni. Mit jelent a csók a fagyöngy alatt, mi a karácsonyi fagyöngy hagyománya?

Mit jelent a csók a fagyöngy alatt?

A fagyöngy alatt csókolózás angolszász hagyománynak számít, ezért találkozni vele legtöbbször amerikai romantikus filmekben. A hagyomány szerint, aki a fagyöngy alatt csókot ad kedvesének, annak szerelme örökké fog tartani.

Egy másik hagyomány szerint a fagyöngy alatt, ami egy népszerű karácsonyi szimbólum és karácsonyi dekoráció, ezért gyakran megtalálható a házakban karácsonykor, a legények csókot kérhettek a lányoktól, és az a lány, aki ezt visszautasította, balszerencsés lett. A lányok általában hittek ennek a karácsonyi babonának, és nem mertek nemet mondani.

Egy másik változat szerint, minden csók előtt meg kellett enni egy bogyót, és addig volt lehetőségük a férfiaknak a szabad csókra, míg a bogyók el nem fogytak. De mivel nem tesz túl jót a gyomornak a fagyöngy fogyasztása, így ez már kikopott a divatból.

Ennek a karácsonyi szokásnak a népszerűségét az is jól mutatja, hogy milyen gyakran tűnik fel a popkultúrában, például Harry Potter első csókja is a fagyöngy alatt csattant el.

Az amerikai karácsonyi dalokban is gyakran felbukkan, Justin Bieber például egy külön dalt is szentelt a karácsonyi fagyöngynek (Mistletoe), és szerepel Mariah Carey világslágerében is, az All I Want For Christmas is You-ban.

Mi az a fagyöngy és honnan ered ez a hagyomány?

A fagyöngy egy fás növény, amely többféle fán élősködik. Az egyik legismertebb és karácsonyi hagyományokban leggyakrabban felhasznált fagyöngy faj a Phoradendron flavescens, amely Észak-Amerikában, különösen az Egyesült Államok déli részén és Mexikóban honos.

Az ókori druidák tiszteletteljes növényként tekintettek a fagyöngyre, és azt gondolták, hogy ez a növény védelmet nyújt az ártó szellemek ellen, valamint gyógyító erővel is rendelkezik. Az északi mitológiában, mint például a germán és skandináv hagyományokban, a fagyöngy a szerelem és a békesség szimbóluma volt.

A fagyöngy alatt csókolózást a XVIII. században említették Angliában karácsonyi versekben és dalokban.

Az Egyesült Államokban a XIX. században jelent meg Washington Irvin Old Christmas című könyve, ahol írt az angol karácsonyi hagyományokról, többek között a fagyöngyről is. Egyesek szerint ennek köszönhető, hogy az USA-ban is átvették ezt a szokást.

Az angolszász kultúrában a fagyöngy hagyományosan az ünnepi díszítés része, és egy kis fagyöngyöt az ajtófélfára vagy más kiemelt helyre helyeznek a karácsonyi dekorációként. A hagyomány szerint, ha két ember találkozik a fagyöngy alatt, akkor meg kell csókolniuk egymást. A fagyöngy alatti csókolózás gyakran romantikus vagy baráti gesztusként értelmeződik, és az ünnepi összejövetelek hangulatát emeli ki. Ha karácsonyi partyt rendezel, és szeretnél jó hangulatot, akkor akassz fel egy fagyöngyöt valahol a lakásban!

Nézd meg ezt is:

.